Séta és a természet jótékony hatása a gyász ideje alatt

Az elmúlt több mint egy év korlátozásai miatt is a természetbe kimozdulni már önmagában is egy ajándék. Kifejezetten azok számára, akik nagyobb városokban élnek, és a napi sétájuk inkább a közelben lévő kisebb vagy nagyobb parkokra korlátozódtak. Egyre több helyről halljuk ajánlásként, hogy a sétának, a gyaloglásnak, a túrázásnak és magának a természetnek milyen előnyei vannak a mentális egészségünk szempontjából. Talán emiatt sem meglepő, hogy a sétát és a természetben töltött időt sokan hasznosak találják gyászuk idejében is.

 

Milyen előnyökkel jár a séta, amikor gyászolunk, valamilyen veszteséget élünk meg?

Javul a mentális egészségünk és jóllétünk

Mindannyian megtapasztaltuk már a hangulatunkban bekövetkező változást, amit egy napsütéses séta után éreztünk. A testmozgás és a mentális egészség között fennálló pozitív kapcsolatot kutatások is alátámasztják. A gyász után azonban fontos, hogy lassan, apró lépésenként iktassuk be a testmozgást, és ne akarjunk mindáron azonnal visszatérni a régi edzésünkhöz –ha volt ilyen- és annak intenzitásához. Lehet, hogy vannak olyan napjaink, amikor kilométereket szeretnénk sétálni, és vannak olyan napok is, amikor inkább a kanapét részesítjük előnyben. Próbáljunk lassan kezdeni, akár egy napi öt perces sétával, és utána lassan növeljük a számunkra kényelmes szintet illetve távot.

Másokkal együtt sétálni enyhíthet az egyedülléten

Mivel a korlátozások megakadályozták a társadalmi kapcsolatok túlnyomó többségét az elmúlt időszakban, a gyaloglás, a séta továbbra is biztonságos és egészséges módja a barátokkal és ismerősökkel való találkozásnak. A másokkal való együtt sétálás segíthet kapcsolatokat kialakítani, lehetőséget teremt beszélgetésekre is. Emellett a társaságban való séta gyakran megkönnyíti a nehéz beszélgetéseket.

Jobb alvásminőség

Tanulmányok kimutatták, hogy napi 10 000 lépés (ami valahol egy és másfél óra séta) drámai módon javíthatja az alvás minőségét, és hozzájárulhat a hosszabb alváshoz is. Sok gyászoló számol be arról, hogy nehézségei vannak az alvással a veszteség miatt átélt fájdalom, az üresség érzése következtében, és többen közülük lassan, szinte napról napra megpróbálják növelni a napi testmozgás mértékét.

Milyen előnyökkel jár, ha a természetben vagyunk?

A természet segíthet abban, hogy a jelenhez kapcsolódjunk

Ha kimegyünk a természetbe, legyen az akár egy park, vagy egy séta egy patak mellett, segíthet abban, hogy a jelenhez kapcsolódjunk. Nemcsak az van ránk jótékony hatással, hogy a természetben vagyunk, friss levegőn, de az alacsony szintű hangok, például a zörgő levelek, a madarak csicsergése vagy a víz csordogálásának hangja is segíthet bennünket abban, hogy a jelenben legyünk és mindezeket észrevegyük.

Nyugtatóan hat

A természetben való tartózkodás pozitív hatással van a depresszió és a szorongás enyhe tüneteire. Ennek oka a szabadtéri tevékenység, amely gyakran valamilyen testmozgás, a társadalmi érintkezés és a természetes fény, a napsütés, ami mind nagyban megváltoztathatja hangulatunkat.

Erdőfürdőzés

A sinrin-joku, azaz erdőfürdőzés során a természet közelsége ellazít és energiával tölt fel bennünket. Kutatási eredmények is igazolják, hogy ha egy ráérős séta közben minden érzékszervünkkel ráhangolódunk a minket körülölelő természetre, és a fák illóolajai felszívódnak szervezetünkben, az jó hatással van immunrendszerünkre, közérzetünkre, stressz-és energiaszintünkre. Japánban számtalan természetterápiás központot alakítottak ki, de szerencsére közvetlen környezetünkben is élvezhetjük az erdő és a fák gyógyító hatását, amely a civilizációs és modern kori betegségek, illetve a stressz ellenszere lehet. A Sinrin-joku segít abban, hogyan csempésszük vissza életünkbe ezt a tudást. Mijazaki Josifumi professzor a Csiba Egyetem Környezeti, Egészség- és Tereptudományi Központjának igazgatóhelyettese. Számos könyvet publikált az erdőterápia hatásairól és hatékonyságáról, munkája elismeréséül több szakmai díjat is kapott. (az idézet a HVG könyvkiadó oldaláról származik mint könyvajánló: https://hvgkonyvek.hu/konyv/sinrin-joku-erdofurdo-a-japan-modszer-a-testi-lelki-egeszseghez)

 

Nálunk is elérhető már ez a lehetőség, és aki szeretné kipróbálni, az alábbi lehetőséget jó szívvel ajánlom:

Mátrai Erdőfürdő – ahol a lelked megpihen…

MÁTRAI ERDŐFÜRDŐ

 

 

Felhasznált irodalom: itt

 

Nincsenek hozzászólások.

Hagyj üzenetet