Gyász, veszteség feldolgozása

gyász veszteség feldolgozása

A veszteség, bárkinek vagy bárminek az elvesztése óriási csapás számunkra, főképp, ha ez hirtelen, minden előzmény nélkül történik. Ha rokon vagy barát, egy munkahely, az egészségünk vagy egy biztosnak gondolt élettér az, ami egyszer csak megszűnik létezni akkor bensőnkben gyászfolyamat indul el. A villámcsapásként bekövetkező eseményeknél gyakran először nem is szomorúság fog el minket, hanem szinte lebénulunk, nem is hisszük el, hogy ez velünk történt meg. Csak később, amikor realizálódik bennünk, hogy valóban mi vagyunk azok, aki ezt átélik, akkor bukkannak felszínre az érzelmek: fájdalom, szomorúság, tehetetlenség, vádaskodás, harag…

Egy válás vagy szakítás során is ezek az érzések merülhetnek fel bennünk: gyászoljuk a kapcsolatot, amibe annyi energiát fektettünk, ahol reményeink voltak, ahol csalódások értek minket és fáj a tudat, hogy vége, még akkor is, ha esetleg tisztában vagyunk azzal, hogy elkerülhetetlen volt a befejezés.

A gyász mai világunkban és társadalmunkban még mindig tabu, nem beszélünk róla és segítséget sem kérünk, hiszen akkor gyengének és kiszolgáltatottnak tűnünk környezetünk szemében. Az érzéseket sokszor azért is a háttérbe szorítva elfojtjuk, mert intézkedni kell, erősnek kell látszanunk, vagy egyszerűen csupán attól félünk, hogy teljesen összeomlunk és magunk alá temet a sok fájdalom, ha hagyjuk a felszínre törni.

Azonban sokkal könnyebb ennek a folyamatnak a feldolgozása, ha van egy személy, aki segítséget, támaszt és vígaszt nyújt, aki megérti a bennünk dúló érzéseket és akinek kiönthetjük a lelkünket.

A folyamat célja, hogy a veszteséget megélt személy a megváltozott élethelyzetét elfogadja, megélje a fájdalmakat, és a számára legmegfelelőbb módon megnyugvással tudja folytatni életét.

A beszélgetések során, ami történhet egyénileg vagy sorstársakkal egy csoportban, Ön elmondhatja a belsőjében dúló érzéseket, beszélhet a veszteségről, kétségeiről, félelmeiről, dühéről és a nehézségekről.

Tanácsadóként nem tudom a fájdalmat megszüntetni, de segítem abban, hogy szégyenkezés nélkül felszínre kerüljön a kétségbeesése, keserűsége, gyásza. Lehet egyedül, csendben is várni, hogy múljanak az érzések, de jóval hatékonyabb segítséget kérni egy olyan szakembertől, aki a megértésre, a továbblépésre, egy új valóság felépítésére bíztatja Önt.

 •  
  Coaching

  A coaching egy jövő felé tartó utazásnak tekinthető, ahol az iránytű az Ön…

 •  
  Párkapcsolati tanácsadás

  Ha szeretnének a kapcsolatukon javítani és újra közös célokat találni; jobban megérteni egymást…

 •  
  Személyközpontú beszélgetés

  Amikor nehéz élethelyzetben vagyunk, nagy döntések előtt állunk, vagy csak azt érezzük, hogy…