Miért fontos az önmagunkkal való együttérzés?

Ha együttérzőek vagyunk saját magunkkal szemben, akkor az csökkentheti a lehangoltságunkat, növelheti a jóllétünket és az élettel való elégedettségünket és a fizikai egészségünket is javítja.

Amennyire vissza tudunk emlékezni azt tanították nekünk, hogy a magas önbecsülés az egyik kulcs a sikerhez. De, amit nem tanítottak nekünk az, hogy az önmagunkkal való együttérzés ugyanilyen fontos – ha néha nem fontosabb, mint az önbecsülés.

„Az önbecsülés az önértékelésünk ítélete,” mondja Kristin Neff, az austini Texas Egyetem pedagógiai pszichológia professzora és az Együttérzés önmagunkkal című könyv szerzője. „Olyan, mint egy ítélet arról, hogy „jó ember vagyok”, vagy „rossz ember vagyok”, vagy a „kettő között vagyok valahol.” És ez valóban az önmagunkról alkotott kép legrosszabbikára fókuszál.”

Az önmagunkkal való együttérzés, másrészről, nem az értékekről alkotott ítélet. Ez arról szól, hogy önmagunkkal mennyire tudunk kedvesek lenni, és támogatni saját magunkat, mint ahogyan egy jó barát tenné ezt.

Tehát, akkor, amikor úgy gondoljuk, hogy valamit nem jól csináltunk, vagy nem érezzük magunkat jól a bőrünkben, ezt fogadjuk el és legyünk magunkkal megértők és kedvesek.

Nézzünk egy kicsit a mélyére!

A kedvesség az önmagunkkal való együttérzésnek a fő motívuma, de ebben benne van az is, hogy tisztában legyünk a jelennel. „Felismerjük, hogy vannak erősségeink és gyengeségeink és tudunk ezekkel nyugalomban, egyensúlyban is lenni egy kicsit, és tudjuk ezeket a helyükön kezelni. És, ami még fontosabb ez egy közös emberi érzés. Az önmagunkkal való együttérzésben van egy ezzel együtt járó összetartozás érzés is.”

Az önmagunkkal való együttérzés azt is jelenti, hogy felismerjük, hogy senki sem tökéletes és mindenkinek megvan a maga küzdelme és harca az életben. Ez az emberi élet része és ez különbözteti meg az önegyüttérzést az önsajnálattól. És segít abban is, hogy az önegyüttérzést elkülönítsük az önbecsüléstől. Az önbecsülés inkább arról szól, hogy „különleges vagyok-e és valamiben átlagon felüli?” és, „miben vagyok más, mint a többi ember?” Míg, az önértékelés inkább arról szól, hogy „mindenkinek vannak nehézségei. Senki sem tökéletes, és fel tudom ismerni a saját tökéletlenségemet másokkal való kapcsolódásaimban” – mondja Dr. Neff.

Önmagunkkal való együttérzés és a lelki egyensúlyunk

Az önmagunkkal való együttérzés hosszú távú hatásai között szerepel, hogy csökken a lehangoltságunk, emelheti a lelki jóllétünket, pozitívabb szemmel nézünk az életre és elégedettebbnek érezhetjük magunkat és ezzel együtt javul a fizikai hogylétünk is.

„Van egy testi-szellemi kapcsolódásunk. Amikor úgy tekintünk magunkra, hogy jók vagyunk, elfogadjuk magunkat, tudunk saját magunkhoz pozitívan kapcsolódni, akkor mindez csökkenti a kortizol hormon szintjét és emeli a pulzusszámot. Fizikai szempontból egy egészségesebb állapotba kerülünk, ami természetesen jobb egészségi hogylétet eredményez, és emiatt is motiváltabbakká válunk arra, hogy fenntartsuk az önmagunkkal való együttérzést.” – mondja Kristin Neff.

Egészséges önbecsülés vs. Egészségtelen önbecsülés

Azok az emberek, akiknek magas az önegyüttérzési szintjük, magas önbecsüléssel is rendelkeznek, tehát alapvetően az önegyüttérzés valahol az egészséges önbecsülés forrása is. Természetesen ez mindenkinél más és más, valamint változik időről időre.

„Az egészséges önegyüttérzés feltétel nélküli; az értékességünk és értékeink szilárd megélése. Független a sikertől, a sikerességtől, értékesnek érezzük magunkat, mert törékeny és sebezhető emberi lények vagyunk és tudjuk azt, hogy mindenki a tőle telhető legjobbat teszi.”

Az önegyüttérzés egy stabil önértékelés, habár az önbecsülésünk hol leesik, hol meg felkúszik, attól függően, hogy éppen milyen napunk van.

Az önegyüttérzés haszna

Úgy tűnik, hogy az önegyüttérző emberek eredményesebben küzdenek meg a kudarcokkal, a problémákkal. Ezek az emberek vállalják a felelősséget a cselekedeteikért. Nem mentegetőznek. Valójában hozzájárul ahhoz, hogy belássák a tévedéseiket és bocsánatot kérjenek és vállalják a felelősséget ezért. Amikor hibáznak vagy, tévednek, azt bátran felvállalják. „Amikor hibázunk és érzelmi szempontból biztonságban tudjuk magunkat, akkor képesek vagyunk felelősséget vállalni tetteinkért, és mindez oda vezet, hogy bátrabban vállalunk be feladatokat, és ez valójában csak a fejlődésünket szolgálja.”

Az önegyüttérzés gyakorlása segít enyhíteni az érzelmi fájdalmon is és talán emiatt az önegyüttérző emberek inkább empatikusak. Az ilyen emberek jobban figyelnek a testükre, a fizikai állapotukra, egészségesebben étkeznek, edzenek, és sűrűbben járnak szűrővizsgálatokra.

Hogyan lehet az önegyüttérzést fejleszteni?

Néhány egyszerű gyakorlat alkalmazásával elősegíthetjük a magunk számára is a jobb, magasabb szintű önegyüttérzést. Csak egy kis gyakorlat szükséges.

Beszéljünk magunkhoz (magunkkal) úgy, mintha a saját jó barátunk lennénk. Egy nagyon egyszerű mondja annak, hogy fejlesszük az önegyüttérzésünket, ha azt mondjuk magunknak, hogy: „mit is mondanék a legjobb barátomnak, aki egy ilyen nehéz helyzetben van?” Ez megadja a kezdő lökést ahhoz, hogy jól viszonyuljunk önmagunkhoz. Arról a készségről van szó, amit kifejlesztettünk magunkban és tökéletesítettünk mások számára és most mindezt fordítsuk le saját magunknak.

A tudatos jelenlét megélése. A mindfulness gyakorlatok elősegítik az önegyüttérzési szintünk emelkedését. Az egyik előnye annak, hogy kevésbé állunk ellen a saját szenvedésünknek és nagyobb tudatossággal rendelkezünk, az hogy, közben nő az önegyüttérzésünk. A mindfulness az első lépés ahhoz, hogy önegyüttérzőbbek legyünk, - vallja Dr. Neff. És a továbbiakban azt javasolja, hogy hajlandónak kell lennünk arra, hogy a bennünket ért kellemetlenség felé forduljunk és fogadjuk el. Amikor így teszünk, akkor ez az első lépés arra, hogy valóban kedvesek és megértők legyünk önmagunkkal szemben, és megtaláljuk azt a perspektívát, ahonnan felismerjük, hogy ez is emberi mivoltunkkal együtt jár.

Mindfulness gyakorlatok megtalálhatók az interneten akár magyarul, akár más nyelven, kinek mi könnyebb, és érdemes ezekből néhányat kipróbálni, és amelyikről úgy érezzük, hogy „ez az!, ez bevált’”, akkor azt tudjuk a későbbiekben is használni.

Írjunk egy szerelmes levelet magunkhoz. Van, aki emlékszik még arra, hogy nyári táborok tábortűz melletti nagy poénja volt, hogy „valljunk egymásnak szerelmet”. Nos, ez hasonló ahhoz. Írjunk egy levelet saját magunknak, úgy, mintha azt egy nagyon kedves barátunk írná nekünk. Arra figyeljünk és fókuszáljunk, hogy mi az, amivel küzdünk, mi az, amiben benne vagyunk, mi okoz most problémát, fennakadást – mindezt nagyon kedves, gondoskodó, elfogadó stílusban írjuk. Adjunk tanácsokat is magunknak, mintha ez a kedves jó barát adná nekünk. Akár hisszük, akár nem, már egy kis önegyüttérzés is fontos változást hozhat.

Az önegyüttérzés a mentális egészség szempontjából az önértékeléshez hasonló előnyökkel, ám annál kevesebb negatív vonatkozással bír. Vizsgálati eredmények szerint az önegyüttérzés nagyobb emocionális rezilienciát és stabilitást nyújt (Neff és Vonk, 2009).

 

 

Felhasznált irodalom: Kristin Neff: Együttérzés önmagunkkal Ursus Libris, 2011

Az Önmagunk Iránt Érzett Együttérzés (Önegyüttérzés) skála magyar változatának pszichometriai jellemzői (SÁGI ANDREA, KÖTELES FERENC, V. KOMLÓSI ANNAMÁRIA) https://www.researchgate.net/publication/274270328_Az_Onmagunk_Irant_Erzett_Egyutterzes_Onegyutterzes_skala_magyar_valtozatanak_pszichometriai_jellemzoi

 

 

Nincsenek hozzászólások.

Hagyj üzenetet